YANTRA KÓD 8-14

</
Szeretnéd újra elolvasni az első hét fejezetet?        YANTRA KÓD 1-7 fejezet
 
 
 
 
Nyolcadik Fejezet


A Delphoi jósda homlokzatán ez az ezerszer idézett sor állt: „Ismerd meg önmagadat”. Önmagad megismerése nélkül ugyanis csak a szerencsédben bízhatnál, hogy boldog, vagy boldogtalan életet kapsz a sorstól. Ha „be akarsz segíteni” a sorsnak, nagyobb felelősséget kell vállalnod önmagadért, mint eddig.
 

Csak akkor tudod megteremteni a belső motivációdat, csak akkor tudod mozgósítani az akaraterődet, csak akkor ismered fel a belülről fakadó céljaidat, csak akkor tudsz szert tenni önbizalomra, ha jobban ismered önmagadat. Sajnos ez az, amit nem oktatnak az iskolákban. Ez az, amit nem taníthattak meg a szüleid. Ez az a tudás, amiért neked magadnak kell megdolgoznod. Amikor belevágsz és kitárod lelked kapuját önmagad előtt, akkor megtetted az első lépést a boldogabb életed felé.

 

Mindannyiunknak van egy belső Énképe. Ez szüntelenül változik, általában csak lassan, vagy drámai események hatására gyorsan. Első lépésként kérlek fogalmazd meg saját magad számára a mostani önmagadról kialakult képedet. Nagyon izgalmas gyakorlat! Ez lesz az aktuális Énképed. Hasznos, ha papírra veted a naplódba, vagy számítógépbe beírod önmagadnak, a lényeg, hogy le legyen írva. (Amikor szavakba öntöd a gondolataidat, kénytelen vagy használni a bal, tudatos agyféltekédet és ez mindig új megvilágításba helyezi a belső gondolatokat.) Fogadok, életedben még egyszer se álltál neki ennek az egyszerű feladatnak. De most ne spórold meg ezt a kis munkát. Akár váratlan felismeréseket is okozhat.

 

 
 

Mi szerepeljen az Énképedben? Nem önéletrajzot írsz, hanem számba veszed a képességeidet. Azokat a dolgokat, amikben jó vagy, amikben közepes és amikben kevéssé. Melyek azok a testi-lelki képességek, amikkel a céljaidat el akarod érni? Vajon egybeesnek a céljaid és a felhasználni kívánt jó képességeid? Vagy fejlesztened kell ezeket a képességeidet? Vagy más célokat lenne érdemes kitűznöd? Hasznos, ha ezekkel a dolgokkal tisztába kerülsz. Az alábbi lista szerint például le is osztályozhatod egyenként önmagad képességeit:

Kíváncsiság, Tudásszomj, Ítélőképesség, Találékonyság, Mások érzelmeinek felismerése, Helytállás, Kitartás, Gondoskodás másokról, Kedvesség, Szeretet önmagad felé, Szeretet adása és elfogadása, Becsületesség, Vezetői képesség, Önismeret, Önkontroll, Megfontoltság, Alázat, Szerénység, Szépérzék, Kreativitás, Hálaérzet, Remény, Spiritualitás, Megbocsátásra való képesség, Humor, Temperamentum, Versenyszellem.

 

 
 
 

 
Kilencedik Fejezet

Az előző fejezet alapján felállítottad, megfogalmaztad az aktuális énképedet. Lehet, hogy pusztán annak következtében, hogy papírra vetetted, már egy sor újdonságot tudtál meg önmagadról? Mindenestre gyakoroltad, hogy önmagadat egy kicsit kívülről szemléljed. Erre a képességre később még sokszor lesz szükséged.

Eljutottál a második lépcsőhöz, az önértékeléshez. Mit szeretsz magadban? Mit nem szeretsz magadban? Melyik van többségben? Ha te boldogságra törekszel, az önértékelésed mindig pozitív kell, hogy legyen. Ha nem pozitív az önértékelésed, itt az ideje, hogy változtass rajta!

„-Olyan vagyok, amilyen vagyok” –mondhatnád.
Ez az ami nem egészen igaz. Szüntelenül és megállás nélkül változol. Te is, én is, mindenki. Ne próbáld megállítani azt, amit nem lehet. Ha pedig már úgyis változol, miért ne abba az irányba fordulnál, ahol boldogabb lehetsz?

Ha kevesebb jó tulajdonságodat ismered fel, mint a rosszakat, akkor valószínűleg téves az önértékelésed módja. Talán azt hiszed, hogy az, ahogy te, vagy mások látnak téged, az objektív? Ez egyszerűen tévedés. Minden önértékelés és minden ítélet másokról szubjektív. Mindig az a kérdés, hogy ki mondja és mihez viszonyít?

 
 

Ha most még negatív az önmagadról alkotott képed, az önértékelésed, akkor annak ezernyi oka lehet, de egyik ok sem megfellebbezhetetlen. Például lehet, hogy túl szigorú vagy önmagadhoz (biztos). Valamilyen téves mintát, téves értékelési rendszert használsz (le merném fogadni). Próbáld meg újra végigkövetni a listádat és vizsgáld meg, hogy milyen szempontok alapján értékelted önmagadat?

Vegyünk egy példát: Bátorság. Összehasonlíthatod a saját bátorságodat egy légtornászéval és egy bátortalan, örökké meghunyászkodó szolgával is. Ha önbizalmat, önbecsülést akarsz teremteni önmagadnak, nálad gyengébbekhez mérjed magad, és példaképül válassz nálad jobbakat. Tipikus hiba, hogy fordítva gondolkozunk: a példaképeinkhez mérjük a saját képességeinket, elért sikereinket. Biztosíthatlak róla, hogy azok, akik a példaképeid, ilyet sohase tennének. Éppen ezért képesek kiemelkedni a többiek közül.

A negatív önértékelés oka minden esetben az, hogy rossz összehasonlítási alapot választasz. Lehet, hogy túlzott elvárásaid vannak önmagad felé, vagy elfogadod mások túlzott elvárásait, vagy összehasonlítod magad olyanokkal, akik sokkal jobbak nálad. Miért kell ezt tenned magaddal? Erre semmi szükséged. Ez nem a te javadat szolgálja. Ha képes vagy szeretni, akkor a legkevesebb, amit megtehetsz önmagadért, hogy ne becsüld alá a saját képességeidet és az eredményeidet.

 
 
 
 

Tizedik Fejezet

Az utóbbi fejezetekben tisztáztuk az önismereti, önfejlesztő tréningek alapfogalmait. Most megtudod, mi a különleges és egyedi a YANTRA KÓD szemléletében! Mint láttad, az énképed felvázolásához is már rengeteg képességedet kellett számba venni és a listát akár a végtelenségig bővíthetted volna. A mi rendszerünk egyszerű és ami a különlegessége, hogy a boldogságodat és az egészségedet egyszerre teremtheted meg. 


Amikor az ősi szanszkrit papok tapasztalati úton „feltérképezték” az emberi testet, arra a meggyőződésre jutottak, hogy a talpunktól a fejünk búbjáig áramlik bennünk az életenergia, a prána, vagy ahogy a kínaiak nevezték: a „csí”. Az energiapályák találkozási pontjai, „pályaudvarai” a csakrák. Ezek felelnek a testünk és lelkünk állapotáért is.


Akinek mind a hét fő csakrájában szabadon áramlik az életenergia, az lelkileg harmonikus, boldog és testileg egészséges. Képzelj el egy gyönyörű hegyi patakot, amiben akadálytalanul hömpölyög a kristálytiszta források vize. De ha egy hegyomlás miatt sziklák kerülnek a mederbe, akkor a torlasz előtt zavarossá válik a víz és pangani kezd, mögötte pedig gyengébben csörgedezik. Éppen így, amikor valamelyik csakrádban lelki okok miatt akadály képződik, az életenergia sem tud szabadon áramlani, könnyebben megbetegszel.

  
 

Tizenegyedik Fejezet

A szanszkrit papok megfigyelték, hogy a hét fő csakra energiaáramlását bizonyos kristályok rezgéséi segítik. Minden csakrának többféle támogató drágaköve van, némelyiket testre helyzték meditáció közben, a keményebb, fényesebb kristályoka
t pedig a talizmán ékszereikbe foglalták.

A hét fő csakra a gerinc alsó vége és a fejtető között található. Mindegyikhez tartozik egy testrész, szervrendszer, egy meghatározó életfunkció és egy belső elválasztású mirigy, amely a hormonkiválasztás révén szabályozza a testünk működését. Ép testben ép lélek lakozik, ép léleknek pedig egészséges a teste.

 
 

 

csakra

Szervrendszere

Belső elválasztású mirigye

Hormonjai

7

Korona

agykéreg

Tobozmirigy

melatonin

6

Homlok

Szem, agyalap

Agyalapi mirigy

Oxitocin, vazopresszin

5

Torok

A beszéd és a hallás szervei

Pajzsmirigy

thyroxin

4

Szív

Szív, Érrendszer, tüdő

Csecsemőmirigy

T-sejtek, nyiroksejtek

3

Köldök

Emésztőrendszer, izmok

Hasnyálmirigy

Emésztő enzimek, inzulin, glukagon

2

Kereszt

Nemi szervek, vese

Petefészek

Nemi hormonok

1

Gyökér

Gerincoszlop, csontok

Mellékvese

Adrenalin, kortizon, szteroidok

(A mirigyek és hormonok szerepéről az egészségteremtésben majd később lesz szó)

 

Képzeld csak el! A testünk egy „isteni” modell alapján szüntelenül megújul: naponta 300 millió sejtünk pusztul el és keletkezik. Amikor a csakráid, a  hormonrendszered például a negatív lelki folyamatok miatt nem működik tökéletesen, ebbe a reprodukcióba apró hibák csúsznak. Hosszú évek alatt ebből akár krónikus betegségek alakulhatnak ki, védtelenné válhatsz olyan fertőzésekkel szemben, amelyeket különben az immunrendszered könnyedén leküzdene.

A betegségeid arra is figyelmeztetnek, hogy a lelkedben gátak keletkeztek, amelyeket érzelmileg fel kell oldanod, hogy a testi betegségeid megszűnhessenek. Az egyes csakráidhoz kapcsolódó negatív érzelmeid, ugyanis stressz reakciókat váltanak ki és ezek - a hormonrendszereden keresztül – képesek sejtszinten blokkolni a test belső önmegújító képességét, legyengítik a külső fertőzésekkel szembeni ellenálló képességedet.


A boldogságod megteremtése és az egészséged megőrzése érdekében ugyanazt kellene tenned: megszabadulni a negatív lelki energiáktól és pozitívra cserélni őket.

 
 
 
 
Tizenkettedik Fejezet

Vajon léteznek-e a csakrák? Az ayurvéda ma is használatos gyógymód, Indiában több százmillió ember erre a módszerre bízza az egészségét. Igaz, a keleti gyógyításban sokkal erősebb a betegség megelőzés súlya, mint Európában. Az ayurvéda a gyógyítást többek között a csakrák állapotjavítására alapozza. Kétségtelen, hogy a csakrák műtéti úton sem válnak láthatóvá, kézzel foghatóvá, mint mondjuk a vese, vagy a máj.

A saját tapasztalatom, hogy tulajdonképpen mindegy, hogy léteznek-e a csakrák. Ha nem lennének, akkor ki kellene őket találni, mert annyira szemléletessé teszik a holisztikus kapcsolatokat lélek és test között. Amikor arról beszélünk, hogy az egyes szervrendszerek melyik lelki képességgel, vagy érzelemmel állnak összeköttetésben, rögtön világossá válnak az összefüggések. Például amikor nem tudjuk kimondani, vagy meghallani az igazságot, a Torok csakránkban keletkezik elakadás és már jönnek is a légzőszervi bajok, a megfázás, stb.

A hét fő csakra szerint tehát nem csak a test szervrendszereit, hormonjait foglalhatjuk rendszerbe, hanem a lelki-érzelmi síkot is. Tanulmányozd át a csakrák érzelmi képességeit és a hozzájuk kapcsolódó életfeladatokat!

 

 

A csakráknál látható számok az életkorokat jelölik. Minden életkorszakban egy-egy meghatározott csakra képességei fejlődnek ki. Ezért felesleges elvárni egy kamasztól például, hogy tisztán lássa a dolgokat, mikor neki még csak az önbizalma fejlődik éppen. Az is leolvasható a táblázatból, hogy a 36-42 év arra ad alkalmat, hogy jobban megértsük a világot és benne önmagunkat.

 
 
 


 

Tizenharmadik Fejezet

És most nézzük meg egyenként részletesen a csakrák és az őket erősítő drágakövek feladatait!

1. A Gyökér csakra feladata: Túlélés és Biztonság
Ebben a fejezetben a Gyökér csakrával és a Gránát kristállyal kezdtünk ismerkedni. Mi is kell a biztonsághoz és a túléléshez? Sorba állítottam, mennyire fontosak az alábbi fizikai feltételek, aszerint, hogy mennyi időt bírnánk ki nélkülük:
Levegő, megfelelő hőmérséklet, Alvás, Víz, Étel, Salakanyag kiürítése (kiválasztás), Fény, Mozgásigény, Lakhatás, Higénia.

Bármelyiket is vonják meg az emberi szervezettől, képtelenné válik a túlélésre. Az életben maradáshoz tehát alapvetően fontos e fizikai feltételek folyamatos biztosítása önmagunknak, gyermekeinknek, családunknak. A túlélésen felül meg akarod őrizni a fizikai épségedet, személyes szabadságodat és a már megszerzett anyagi javaidat, tehát a biztonságodat.

Már a legalsó csakrában is nyilvánvalóvá válik, hogy folyamatos döntésre kényszerülünk vagy a túlélésünk, vagy a biztonságunk érdekében aszerint, hogy milyen sorrendben elégítsük ki a vágyainkat? Még egyetlen külső szereplő sincs körülötted, de a konfliktus már kódolva van önmagadban: egyek egy finom egzotikus ételt, vagy a higéniával törődjek? Végezzem el a munkámat éjjel, vagy inkább aludjak stb.?

 
 

A Gyökér csakra első számú szabálya: nincs élet döntési helyzet nélkül, minden pillanatban folyamatosan döntésekre kényszerülünk még ha ezt nem is vesszük észre.

Mivel minden döntési helyzet konfliktust okoz, az életünk – még ha magányosan is élünk Robinsonként egy szigeten – belső és külső konfliktusok sorozata. Ezt azért tartottam fontosnak tisztázni, mert sokan, akik hajlamosak vagyunk kerülni a konfliktusokat sokszor becsapjuk önmagunkat: talán lehetséges leélni az életünket anélkül, hogy vitába keverednénk önmagunkkal és másokkal? Nem, nem lehetséges.


Ha viszont a konfliktus, a döntés elkerülhetetlen része életünknek, akkor a jó élet, a boldogság is azon múlik, hogy helyes döntéseket hozunk-e? Jól oldjuk-e meg az elkerülhetetlen konfliktusainkat? Valamennyi csakra elzáródása, akadálya, megtisztítása e körül a kérdés körül forog: mi lenne az optimális, nekem helyes döntés?