BLOG: A Döntéseid Változtatják Meg a Sorsodat

 
A döntéseid változtatják meg a sorsodat, nem a körülményeid
Életed abban a pillanatban megváltozik, amint egy új és elkötelezett döntést meghozol. Elhatározod, hogy érdekesebb munkát keresel, vállalkozni kezdesz, megjavítod a párkapcsolatodat, lefogysz, egészségesebben élsz.
 
Sokan szeretnének új döntéseket hozni, de csak a vágy fogalmazódik meg bennük. Nem biztosak benne, hogy képesek lennének megváltoztatni az életüket. Ez a bizonytalanság akadályozza meg őket leginkább, mert nem tudják elképzelni, pontosan hogyan is váltsák valóra az álmaikat.
 
Fogadd el: a kezdeteknél nem az a fontos dolog, hogyan fogsz célba érkezni.
 
1 határozd el, amit akarsz
2 cselekedj(!)
3 ellenőrizd reálisan mi működik és mi nem?
4 rugalmasan alakítsd a megközelítésed, amíg el nem éred, amit akarsz.
 
Az emberek többsége egy másik sémát használ és emiatt ritkán ér célba:
 
1 kigondolja, mit szeretne elérni.
2 tervet állít fel arra, pontosan hogyan fog eljutni a célig.
(a dolgok általában itt végleg elakadnak, mert úgy érzik, hogy a tervük nem elég jó és részletes).
3 belefog a kivitelezésbe, de amikor a pontos terv nem működik valamiben, kétségbe esik és feladja.
4 elmegy a kedve az egésztől és rátesz még a kudarc feletti bánatára: „na ugye megmondtam, hogy nem fog sikerülni”.
 
A baj tehát a második sémával az, hogy a tervezésbe öli az energiát, és nem a cselekvésbe. Csak akkor működhetne ez a rendszer, ha valaki a jövőbe látna. De senki sem tudhatja, pontosan, mit hoz a jövő. Ezért inkább maradj rugalmas a módszereid megválasztásában és ne korlátozd az elképzeléseid szabadságát egy „végleges” tervvel. És ha az apró kudarcokat tanulópénznek fogod fel, akkor napról napra bölcsebb is leszel.
 
Kötelezd el magad a döntéseid mellett
Minél korábban cselekedsz, annál könnyebben kötelezed el magad a célod mellett. Márpedig óriási különbség valami iránt csak érdeklődni, vagy elköteleződni. Érezted már azt a felvillanyozó érzést, amikor belefogtál valamibe és igazán vágytál a sikerre? Ez az elszántság, ami meghatározza, hogyan érzed magad most és kivé fogsz válni az elkövetkező években. Arról döntesz, hagyod-e a körülményeid által irányítani magadat, vagy inkább te magad irányítod a sorsodat?
 
Ha visszatekintesz az elmúlt évekre, voltak benne olyan pillanatok, amikor egy másfajta döntésed nyomán ma radikálisan eltérő lehetne a mostanitól? Tudjuk, hogy vannak emberek, akik bizonyos (genetikus, környezeti, családi, kapcsolati) előnyökkel születtek. De ezek hiánya téged soha nem állíthat meg abban, hogy bármilyen nagy álmod szülessen. A körülményeid korlátait az elkötelezettséged törheti át legkönnyebben. Miért ne lehetne a te életed is olyan sikeres, ami másokat inspirál majd egyszer? Ha nem a kifogásokat keresed és nem kíméled az energiáidat, akkor méltó leszel rá, hogy megkapd az élettől mindazt, amit megérdemelsz.
 
Bármikor felállíthatsz egy új tervet. Elkötelezheted magad iránta. Akár már ma.